Sušeni paradajz

#Paradajz iz rerne na vašoj trpezi!

Sušeni paradajz
Sušeni paradajz

Sastav:

  • Paradajz šljivar…oko 5 kg
  • So (količina po potrebi)
  • Maslinovo ulje (količina po potrebi)
  • Beli luk, Ruzmarin, Bosiljak, Majčina dušica…(količina po ukusu)

Priprema:

Pri biranju, tražiti zreo paradajz da nije mekan a najbolji je paradajz šljivar, paradajz duguljastog oblika (mesnat, bez puno semenki i nije vodnjikast). Ako niste u mogućnosti da ga nadjete, možete da iskoristite i bilo koju drugu vrstu paradajza a može i čeri.

Paradajz oprati, posušiti, preseći na pola (ako je veći na četiri dela) i očistiti od semenki te ocediti od soka. Posoliti i lagano izmešati te ostaviti oko 30-40 minuta da se još bolje ocedi. Poredjati kriške u tepsiju (tako da paradajz stoji na kori) predhodno obloženu pek papirom, još malo posoliti, preliti blago maslinovim uljem i dodati po ukusu ruzmarin, bosiljak, mačinu dušicu…

Paradajz sušiti u predhodno zagrejanoj rerni (uz upaljen ventilator tj. ako nemate ventilator malčice otvorite rernu) na 60-80 stepeni oko 6 sata (+-) uz s vremena na vreme povremeno okretanje da bi se ravnomerno osušio. Obratiti pažnju da se paradajz slučajno ne presuši, ne pocrni.

Kada se paradajz prosušio izvaditi isti iz rerne i ostaviti da se ohladi oko 40-tak minuta. Redjati u manje teglice, red sušenog paradajza, red biljnih začina te sve na kraju malo pritisnuti i nasuti maslinovo ulje, ponovo sve pritisnuti, zatvoriti teglicu i ostaviti na tamno i hladno mesto do služenja. Po želji pri služenju sušeni paradajz seći na kajiševe ili servirati ucelo. Prijatno sa Ukusom!

Napomena:

Od oko 5 kg paradajza i u zavisnosti od vrste, dobijete dve manje teglice sušenog paradajza.

Facebook / Komentar
Uštipci

Uštipci

Gibanica sa sirom i kajmakom

Gibanica sa sirom i kajmakom