Kada je u pitanju zdravlje, često smo bombardovani raznim mitovima koji se čine kao istine, ali mogu biti potpuno pogrešni. Kako bismo razjasnili neke od najvećih mitova o zdravlju, u ovom članku ćemo razotkriti 10 najčešćih zabluda koje se tiču ishrane i zdravlja.

Mit broj 1:

„Masnoće su loše za nas“

Ovo je jedan od najčešćih mitova o zdravlju koji se prenosi iz generacije u generaciju. Međutim, neke vrste masnoća su neophodne za naš organizam i pomažu u pravilnom funkcionisanju mozga, srca i drugih organa. Umesto da izbegavate sve masnoće, koncentrišite se na to da unosite zdrave masti poput avokada, maslinovog ulja, orašastih plodova i ribe.

Mit broj 2:

„Doručak je najvažniji obrok u danu“

Iako su nam često govorili da je doručak najvažniji obrok u danu, zapravo nije tako. Nema ničeg lošeg u preskakanju doručka ako vam to ne prija. Mnogi ljudi praktikuju post (vremensko ograničenje unosa hrane) i pronalaze da im to odgovara, bez obzira na to da li jedu doručak ili ne.

Mit broj 3:

„Mleko je neophodno za jake kosti“

Iako mleko sadrži kalcijum koji je važan za zdravlje kostiju, postoji mnogo drugih namirnica koje takođe mogu da pruže ovaj nutrijent. Spanać, brokoli, losos i bademi su samo neke od namirnica koje su bogate kalcijumom i mogu da pomognu u održavanju jakih kostiju.

Mit broj 4:

„Samo organska hrana je zdrava“

Iako organska hrana može biti korisna za zdravlje, to ne znači da sve ne-organske namirnice štetne. Važnije je da birate hranu koja je hranjiva i izbalansirana, bez obzira na to da li je organska ili ne.

Mit broj 5:

„Jedite manje da biste smršali“

Smanjenje unosa hrane može dovesti do gubitka kilograma, ali to nije uvek zdrav način mršavljenja. Važnije je fokusirati se na unos kvalitetnih nutrijenata i kontrolu porcija, nego smanjivanje količine hrane koju unosite.

Mit broj 6:

„Slatkiši izazivaju akne“

Iako ishrana može igrati ulogu u razvoju akni, slatkiši nisu jedini krivci. Važno je imati u vidu da postoji veza između ishrane i akni, ali ne postoji jedinstveni uzrok ovog problema. Slatkiši mogu biti problematični zbog svoje visoke količine šećera, koji može da izazove upalu u organizmu. Međutim, postoji i niz drugih faktora koji mogu uticati na pojavu akni, poput hormonalnih promena, stresa, nepravilne nege kože i drugih.

Mit broj 7:

„Kafa je loša za nas“

Kafa sadrži kofein koji može izazvati nervozu i nesanicu, ali to ne znači da je loša za nas. U umerenim količinama, kafa može imati pozitivne efekte na naše zdravlje, uključujući smanjenje rizika od nekih bolesti poput dijabetesa i Parkinsonove bolesti.

Mit broj 8:

„Sva jela koja su zdrava moraju biti bezukusna“

Zdrava hrana ne mora biti neukusna. Postoje mnoge ukusne namirnice koje su zdrave, poput sveže voća i povrća, integralnih žitarica, zdravih masti i proteina. Takođe, postoji mnogo načina za pripremu zdrave hrane koja može biti i veoma ukusna.

Mit broj 9:

„Dijete su najbolji način da se smrša“

Dijete mogu pomoći u gubitku kilograma, ali dugoročno nisu uvek efikasne. Umesto toga, treba usvojiti zdrave navike ishrane koje se mogu održati dugoročno. Ovo uključuje pravilan unos hranljivih namirnica, kontrolu porcija i redovnu fizičku aktivnost.

Mit broj 10:

„Sva hrana koja se reklamira kao zdrava je zaista zdrava“

Reklamiranje hrane kao zdrave ne znači nužno da je ta hrana zaista zdrava. Mnogi proizvodi se reklamiraju kao zdravi, ali su zapravo prepuni šećera, soli i drugih nezdravih sastojaka. Uvek pročitajte etikete proizvoda i obratite pažnju na sastojke pre nego što kupite neki proizvod.

Zaključak

Iako postoje mnogi mitovi o zdravlju, važno je proveriti činjenice pre nego što donesete odluku o ishrani i zdravlju. Fokusirajte se na unos raznovrsne i hranjive hrane, kontrolu porcija i redovnu fizičku aktivnost kako biste održali zdrav životni stil.

Deset najvećih mitova o zdravlju
Deset najvećih mitova o zdravlju
Facebook / Komentar