Namenjena za brzo i jednostavno zagrevanje hrane, mikrotalasna pećnica postala je sastavni deo mnogih kuhinja širom sveta. Međutim, iako je veoma praktična, postoji nekoliko namirnica koje nisu pogodne za pripremu u mikrotalasnoj pećnici. Ponekad, korišćenje mikrotalasa za ove namirnice može dovesti do promene ukusa, teksture ili čak izazvati oštećenje pećnice. Evo jedanaest namirnica koje biste trebali izbegavati da spremate u mikrotalasnoj pećnici:

Jaja:

Kuvanje jaja u mikrotalasnoj može dovesti do neprijatnog eksplozivnog efekta. Voda unutar jajeta pretvara se u paru koja stvara pritisak unutar ljuske, što može dovesti do pucanja jajeta.

Pileće grudi:

Kada se kuvaju u mikrotalasnoj, pileće grudi često postaju suve i žilave. Mikrotalasna pećnica je brza u zagrevanju hrane, ali može izazvati gubitak vlage i isušivanje mesa.

Plodovi mora:

Morski plodovi poput školjki, rakova ili lignji ne reaguju dobro na mikrotalasnu energiju. Osim što se tekstura može promeniti, postoji i rizik od nejednakog zagrevanja, što može dovesti do delimično kuvanih i potencijalno nebezbednih obroka.

Povrće sa visokim sadržajem vode:

Neke vrste povrća, poput spanaća, blitve ili kelja, sadrže visok procenat vode. Kada se zagrevaju u mikrotalasnoj, ova vrsta povrća može izgubiti svoju svežinu i postati gnjecava.

Hleb i peciva:

Mikrotalasna pećnica može učiniti da hleb i peciva postanu mekana, vlažna i gumenasta umesto hrskava. Za ponovno zagrevanje hleba, koristite toster ili rernu da biste zadržali njihovu teksturu.

Pržena hrana:

Kada se zagreva u mikrotalasnoj, pržena hrana kao što su pomfrit ili pohovano meso, obično gubi svoju hrskavost i postaje mekana i masna. Rerna ili tiganj su bolji izbor za zagrevanje pržene hrane.

Sir:

Dok se neki sirevi mogu otopiti u mikrotalasnoj pećnici, većina njih gubi svoj prepoznatljiv ukus i kvalitet.

Voće sa ljuskom:

Voće poput citrusa (npr. pomorandže, limun, limeta) ili grožđa sa ljuskom ne bi trebalo zagrevati u mikrotalasnoj. Visoka temperatura može uzrokovati prskanje soka ili čak požar.

Prsuta i suhomesnati proizvodi:

Sušeno meso kao što je pršuta, kobasice ili slanina neće se dobro zagrevati u mikrotalasnoj pećnici. Umesto toga, preporučuje se korišćenje drugih metoda zagrevanja, poput tiganja ili rerne, kako biste očuvali kvalitet i teksturu ovih proizvoda.

Šećer i karamela:

Kada se šećer zagreva u mikrotalasnoj pećnici, može se brzo otopiti i zagoreti. Ovo može dovesti do neugodnog mirisa i oštećenja pećnice. Ako vam je potrebno otopljeno šećer ili karamela, preporučuje se korišćenje tradicionalnih metoda na šporetu.

Voda za kafu ili čaj:

Stavljanje čiste vode za kafu ili čaj direktno u mikrotalasnu pećnicu može dovesti do superzagrevanja tečnosti. Kada tečnost dostigne tačku ključanja, čak iako ne izgleda da ključa, dodir ili pokretanje kašikom može izazvati naglo vrenje i prskanje, što može rezultirati opekotinama. Stoga, umesto toga, preporučuje se zagrevanje vode za kafu ili čaj na šporetu ili korišćenje aparata za zagrevanje vode.

Za kraj:

Važno je imati na umu da su ove smernice opšte, jer postoje mnoge varijacije mikrotalasnih pećnica. Uvek proverite uputstva proizvođača i pridržavajte se njihovih preporuka kako biste bili sigurni i postigli najbolje rezultate prilikom korišćenja mikrotalasne pećnice.

U zaključku, iako je mikrotalasna pećnica korisna za mnoge svakodnevne zadatke u kuhinji, postoje određene namirnice koje nisu pogodne za zagrevanje u njoj. Bilo da se radi o jajima, određenom mesu ili određenim vrstama povrća, važno je razumeti kako pravilno koristiti mikrotalasnu pećnicu kako biste izbegli neželjene promene u hrani i očuvali njen ukus i teksturu.

Jedanaest namirnica koje ne smete da spremate u mikrotalasnoj
Jedanaest namirnica koje ne smete da spremate u mikrotalasnoj
Facebook / Komentar