Orasi i bademi su orašasti plodovi koji su ne samo ukusni, već i poznati po svojim zdravstvenim blagodatima. Oba ploda su bogata hranljivim sastojcima, uključujući vitamine, minerale, proteine, zdrave masti i vlakna. Međutim, kada je reč o sprečavanju upala, jedan od njih može biti malo efikasniji.

Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, posebno alfa-linoleinskom kiselinom (ALA). Omega-3 masne kiseline su poznate po svojim protivupalnim svojstvima i imaju koristi za zdravlje srca, mozga i zglobova. ALA se ne može sintetisati u telu, stoga ga moramo unositi hranom. Orašasti plodovi, posebno orasi, su odličan izvor ove važne masne kiseline. Studije su pokazale da redovna konzumacija oraha može smanjiti nivo zapaljenskih markera u organizmu, poput C-reaktivnog proteina (CRP) i interleukina-6 (IL-6). Ovi rezultati ukazuju na to da konzumacija oraha može imati blagotvoran efekat u prevenciji upalnih stanja kao što su artritis i srčane bolesti.

S druge strane, bademi su takođe izuzetno zdravi orašasti plodovi. Oni su bogati vitaminom E, antioksidansom koji pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju zapaljenja. Takođe sadrže mononezasićene masti, koje su povezane sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti i inflamatornih stanja. Bademi takođe pružaju dobar izvor magnezijuma, minerala koji igra ključnu ulogu u regulaciji zapaljenskih procesa u telu. Neka istraživanja su pokazala da unos magnezijuma može smanjiti nivoe CRP i drugih zapaljenskih markera.

Iako su oba orašasta ploda korisna za smanjenje upala u organizmu, orasi imaju nešto više omega-3 masnih kiselina, dok bademi sadrže više vitamina E i magnezijuma. Međutim, važno je napomenuti da je efekat ovih plodova na upale samo jedan deo celokupnog zdravog načina ishrane. Redovno konzumiranje orašastih plodova može biti korisno, ali treba imati na umu da je uravnotežena ishrana, bogata raznovrsnim voćem, povrćem, žitaricama i drugim hranljivim sastojcima, takođe ključna za održavanje zdravlja i prevenciju upala.

Orasi ili bademi? Koji je najzdraviji orašasti plod koji sprečava upale
Orasi ili bademi? Koji je najzdraviji orašasti plod koji sprečava upale
Facebook / Komentar