Crna čokolada

se obično smatra ukusnom poslasticom, ali malo ljudi zna da ona ima i mnoge zdravstvene prednosti. Tamna čokolada, koja sadrži veći procenat kakaa, pomaže u održavanju zdravlja i ima pozitivan uticaj na različite aspekte vašeg organizma.

Za početak, crna čokolada je bogata antioksidansima, koji štite vaše telo od oštećenja ćelija koja nastaju usled delovanja slobodnih radikala. Antioksidansi takođe pomažu u smanjenju upala u telu, što može smanjiti rizik od različitih bolesti, uključujući srčane bolesti, dijabetes i rak.

Crna čokolada može da pomogne u smanjenju krvnog pritiska i poboljšanju funkcije krvnih sudova. Ovo je zbog prisustva flavonoida u kakau, koji pomažu u širenju krvnih sudova i poboljšanju protoka krvi. Uz to, flavonoidi takođe pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti, jer smanjuju rizik od stvaranja ugrušaka u krvi.

Crna čokolada takođe može pomoći u poboljšanju funkcije mozga i raspoloženja. Kofein i teobromin u čokoladi mogu pomoći u povećanju koncentracije i pažnje, dok magnezijum može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti.

Ali, kako bi imali koristi od crne čokolade, važno je da birate tamniju čokoladu sa visokim procentom kakaa. Preporučuje se čokolada sa najmanje 70% kakaa. Takođe, važno je da se ne preteruje sa konzumiranjem čokolade, jer ona i dalje sadrži dosta kalorija i masti. Preporučena dnevna doza crne čokolade je oko 30 grama.

Ukoliko želite da uključite crnu čokoladu u vašu ishranu, možete je dodati u zobenu kašu, smoothie ili je jesti kao zdravu grickalicu umesto slatkiša koji sadrže dosta šećera. Takođe, možete napraviti svoju tamnu čokoladu od kakaovog praha, kokosovog ulja, meda i vanile.

Uz to, crna čokolada može biti i sjajan dodatak vašim kulinarskim podvizima, jer se može koristiti u raznim slatkim i slanim jelima. Neki popularni recepti sa crnom čokoladom uključuju tamnu čokoladnu tortu, čokoladni namaz sa bademima i keksima, ili čokoladne kuglice sa bademima i kokosom.

Ukoliko vam je potrebna motivacija da uključite crnu čokoladu u vašu ishranu, razmislite o njenim zdravstvenim benefitima i eksperimentišite sa različitim receptima. Vaše telo će vam biti zahvalno zbog toga što ćete mu pružiti hranljivu i ukusnu hranu koja ima mnoge pozitivne efekte na zdravlje.

Zašto je zdrava crna čokolada
Zašto je zdrava crna čokolada
Facebook / Komentar