Božićna pogača

Božićna pogača
Božićna pogača

Sastav:

 • Mleko…200 ml
 • Brašno…700 gr
 • So…2 kašičice
 • Šećer…1 kašičica
 • Svež kvasac…1 kocka
 • Jaja…2 kom
 • Belance…1 kom
 • Jogurt…40 ml
 • Ulje…50 ml

Za premazivanje kora:

 • Puter…50 gr (otopljenog)

Za premazivanje pogače:

 • Žumance…1 kom
 • Mleko…1 supena kašika

Priprema:

Mleko smlačiti i usuti u dublju činijicu, dodati šećer i razmrvljen kvasac, pomešati i ostaviti da se kvasac aktivira. 

Za to vreme, u dublji i veći sud usuti brašno, dodati so i promešati. Ubaciti jaja, belance, jogurt, ulje i aktiviran kvasac. Rukom zamesiti testo. Umešeno, prebaciti na brašnom posuti podlogu i uz minimalno dodavanje brašna, dobro izraditi pripremljeno testo. Oblikovati jufku i vratiti u posudu u kojoj se testo mesilo. Prekriti čistom krpom, ostaviti na toplom da testo naraste (udvostruči masu).

Dok testo narasta, pripremiti dublju, okruglu posudu te je premazati puterom i otopiti potrebnu količninu putera za premazivanje kora.

Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu, izdužiti jufku u valjak i podeliti na četiri jednaka dela. Od svakog dela oblikovati jufku. Jufke razviti u krugove veličine 30 cm. Staviti prvu razvijenu jufku na pobrašnjenu podlogu, premazati je već otopljenim puterom. Preklopiti drugom korom pa i nju premazati puterom, potom, složiti preko nje treću koru i ponoviti postupak premazivanja. Četvrtu koru, staviti na treću i nju ne premazivati. Zatim ovako naređeno testo, prebaciti na veći komad pek papira. Razviti oklagijom koru oblika kruga, veličine 48 cm. Od kore iseći kružno 2 cm testa i ostaviti sa strane.

Božićna pogača
Božićna pogača

Na sredinu razvijene kore, staviti poklopac od veće tegle i iseći krug testa na 8 trouglova. Svaki trougao dva puta uzdužno isećina na trake i isplesti pletenice. Skloniti poklopac od tegle. Upletene, pletenice, podaviti do ne isečenog dela i prebaciti sve u predhodno pripremljenu i premazanu posudu za pečenje.

Od testa koje je ostavljeno po srani iseći 8 srednjih traka i dve manje. Svaku traku izvaljati rukom u duži valjkasti oblik, preseći po sredini tako da vrh ne bude isečen. Isprepletati, formirati male pletenice i poredjati na kraj svakog trougla na pogači. Od dve manje trake, kao što je predhodno opisano, napraviti pletenice, jednu saviti u oblik puža i staviti je na sredinu pogače, drugu obaviti oko nje.

Prekriti pogaču čistom krpom i ostaviti 30 minuta da naraste. Rernu zagrejati na 180°C. Naraslu pogaču premazati mešavinom žumanca i mleka i pustiti da se peče oko 30 minuta. Proveriti čačkalicom da li je pogača pečena.

Pečenu pogaču prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti je u posudi u kojoj se pekla oko 10 minuta. Potom je prebaciti na veću pamučnu ili lalenu tkaninu, umotati i ostaviti da stoji još 15 minuta pa je poslužiti. Pogaču lomiti rukom, nikako je ne seći nožem. Prijatno sa Ukusom!

Božićna pogača
Božićna pogača
Facebook / Komentar
Puževi sa sirom i parmezanom

Puževi sa sirom i parmezanom

Štapići sa kačkavaljem

Štapići sa kačkavaljem