1 baner kontakt iz 595x78 - Šta jedu Japanci

Japanska hrana

se danas jede svuda u svetu. Ali, koliko su Japanci prihvatili hranu drugih kultura? BBC-jev Džordž Arni razmatra ovo pitanje uz pomoć japanskog etnologa, Naomija Či Išigeja, čija je specijalnost hrana.

U Japanu postoji dosta komplikovana etikecija kad je reč o korišćenju štapića za jelo, kako ih treba pravilno držati, kako je nepristojno ubadati ih u hranu, što strancima nije lako da nauče.

Ali, sad i Japanci imaju priliku da uče nova pravila obedovanja – otvoreni su specijalni kursevi o tome kako se pravilno koriste nož i viljuška. Ovo odslikava novi trend u Japanu – zainteresovanost za zapadnjački stil života. Evo šta o tom trendu, kad je reč o hrani, kaže g. Išigej:

„Ljudi u Japanu danas svakodnevno jedu špagete, pa čak i hamburgere. Ova hrana je ušla u svakodnevni život Japanaca. To ne znači da tradicionalna japanska hrana izumire, već da se njoj pridodaju nova jela, koja dolaze iz Kine, Koreje ili sa Zapada.“

Da li raznovrsnost ponude u hrani odslikava širi trend u japanskom društvu, koji podrazumeva okretanje od istorije i tradicije? „Uveren sam da je to znak da se Japan otvara i prihvata druge kulture, i istovremeno izvozi svoju kulturu, u ovom slučaju – hranu, u svet.“

Robna kuća Hankju u Osaki

ima jednu od najvećih samposluga. U odeljku za alkoholna pića, pored velikog broja boca tradicionalnih sakea i šočua, mogu se videti i brojne vrste vina i ostalih alkoholnih pića uvezenih sa Zapada.

G.Išingej objašnjava kako je ponuda pića sa Zapada uticala na način na koji Japanci piju sake: „Sake se tradicionalno pije zagrejan, ali postalo je moderno da se najbolje vrste sakea sad piju rashlađene, kao belo vino.“

U ogromnoj samoposluzi robne kuće Hankju izložene su sve vrste namirnica koje čine sastojke bogate japanske trpeze. Hrana i njena priprema su oduvek zauzimale centralno mesto u životu Japanaca. Da li je i danas tako, pitamo g. Išigeja?

„Hrana je uvek imala značajnu ulogu u japanskom društvu, a sada je to slučaj više nego ikad. To je stoga što danas, za razliku od prošlih vremena, i muškarci kuvaju i vrlo ih zanima hrana i sve u vezi s njom.“

Možda će upravo nove vrste hrane iz sveta i novi načini njene pripreme ključno uticati na tempo promena u tradicionalno zatvorenom japanskom društvu, prenosi BBC.

Ana food 150 1 - Šta jedu Japanci