Smokve sa naše pijace

Smokva

je izuzetno ukusna i lekovita. Samim tim, konzumiranje samo četiri suve smokve dnevno, obezbedjuje četvrtinu dnevno preporučene doze gvoždja za zaštitu od anemije i potrebnu dozu esencijalnih masnih kiselina koje naš organizam štite od neželjenog holesterola. Smokva poboljšava varenje, pomažu kod hemoroida i kod regulacije holesterola. Smokva je izuzetno bogata kalcijumom, gvoždjem, magnezijumom, sadrži u sebi kalijum, vitamin C, B6, beta karoten…

Kod smokvi

sadržaj masnoće je izuzetno nizak i obezbedjuje više vlakana od bilo kog voća i povrća. Suve smokve sadrže u sebi dosta pektina, topivog vlakna koje je u stanju da smanji holesterol u krvi, to važi takodje i za sveže smokve.

Zbog velike količine magnezijuma u sebi, suve smokve su odlične za krvne sudove, nervne ćelije, mišiće i predstavljaju izuzetno dobru zaštitu organizma od stresa a triptofan koji se isto nalazi u smokvama pomaže za zdraviji mozak tj. da mozak pravilno iskoristi glukozu (šećer) i za bolji san svakog čoveka. Suve smokve su inače više kalorične od svežih smokvi, tako da ih treba jesti u odredjenim (manjim) količinama.

štrudle...

Ana food-150

Američki kolači

Štrudlice