Avokado je egzotično voće koje je postalo popularno širom sveta zbog svog bogatog ukusa i kremaste teksture. Međutim, avokado se takođe ističe kao izuzetno hranljiva namirnica koja pruža razne zdravstvene beneficije. Naučnici su u poslednjim istraživanjima otkrili neočekivane prednosti avokada koje ga svrstavaju u kategoriju superhrane. U ovom članku istražićemo neke od najznačajnijih otkrića i prednosti avokada po zdravlje.

Bogatstvo hranljivim materijama

Avokado je izvor obilja hranljivih materija. Sadrži značajne količine vitamina K, C, E, B5, B6 i folne kiseline. Takođe je dobar izvor minerala poput kalijuma, magnezijuma i bakra. Avokado je jedna od retkih biljnih namirnica koja sadrži zdrave mononezasićene masti, koje su važne za srčano zdravlje i apsorpciju nutrijenata.

Poboljšava zdravlje srca

Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija avokada može imati pozitivan uticaj na zdravlje srca. Mononezasićene masti koje se nalaze u avokadu mogu pomoći u smanjenju lošeg holesterola (LDL) i povećanju nivoa dobrog holesterola (HDL). Osim toga, avokado je bogat kalijumom, koji je ključan za regulaciju krvnog pritiska.

Podržava zdravu probavu

Avokado je izvrstan izvor vlakana, što je ključno za zdravu probavu. Vlakna pomažu u održavanju redovne stolice, sprečavaju zatvor i održavaju zdravu crevnu floru. Takođe, prisustvo prirodnih probiotika u avokadu može pomoći u podršci zdravim bakterijama u crevima.

Antiupalno dejstvo

Masti koje se nalaze u avokadu imaju antiupalna svojstva. Studije su pokazale da određena jedinjenja prisutne u avokadu mogu smanjiti upalu u organizmu. Ovo je posebno važno s obzirom na to da hronična inflamacija može biti povezana sa raznim bolestima kao što su srčane bolesti, artritis i rak.

Pomaže u apsorpciji hranljivih materija

Avokado može poboljšati apsorpciju hranljivih materija iz drugih namirnica. Neki nutrijenti, poput vitamina A, D, E i K, zahtevaju prisustvo masti kako bi se pravilno apsorbovali u organizmu. Dodavanje avokada salati ili drugim jelima može pomoći telu da iskoristi sve hranljive sastojke iz obroka.

Za kraj:

Naučna istraživanja su potvrdila da avokado ima mnoge neočekivane prednosti po zdravlje. Ova superhrana je bogata hranljivim materijama, podržava zdravlje srca, poboljšava varenje, ima antiupalno dejstvo i pomaže u apsorpciji hranljivih materija. Uključivanje avokada u ishranu može biti korisno za očuvanje celokupnog zdravlja. Dakle, sledeći put kada se odlučite za ukusan i kremast obrok, imajte na umu da avokado pruža i brojne zdravstvene beneficije.

Naučnici otkrili neočekivane prednosti avokada
Naučnici otkrili neočekivane prednosti avokada
Facebook / Komentar