Site icon Moje Ukusno

Višnje sa naše pijace

Višnje sa naše pijace

Višnje sa naše pijace

Izuzetan dobar geografski položaj, umerena klima osnovni su preduslovi za dobar rod višnje na Balkanu. Izuzetno slatkasto-kiselkasta, mesnata i sa izrazitom tamno-crvenom bojom, to je višnja koja se gaji u ovom krajevima.

Koštica zauzima manji deo višnje a jestivi deo ploda skoro 85 %. Prvi put se pojavila u Turskoj i Grčkoj a danas se uzgaja širom sveta.

Višnja je otporna voćna vrsta, kako na izazivače bolesti i štetočine, tako i na niske temperature. Dobro i redovno radja. Najbolje je ako odabrane sorte višanja kalemimo na *oblačinsku višnju. Višnja u plodu sadrži zavidne količine šećera, organskih kiselina, tanina, pektina, mineralnih materija, vitamina C, B1, B2, PP i karotena. 

Antocijani i drugi biljni pigmenti, koji daju tamno-crvenu boju višnjama, svojim antioksidansnim dejstvom štite ćelije od mutacija i smanjuju rizik od pojave malignih bolesti. Smanjuje rizik od infarkta, pomaže kod reumatskih bolesti , jača krvne sudove…

Plodovi višnje mogu da zamene i najpopularniji lek Aspirin. Jedna šoljica svežih Višanja ujutru reguliše krvni pritisak, ublažava bolove u glavi i mišićima, a pomaže i kod povišene temperature. 

Višanja se koristi za spravljanje sokova, džemova, kompota, slatko od višanja ili se u smrznutom stanju čuva za pravljenje raznih poslastica, kremova, sirupa, sladoleda…Od višnje se pravi i rakija Višnjevača.

*Oblačinska višnja je sorta višnje sa nedefinisanim poreklom. Naziv podrazumeva da potiče iz sela Oblačine  i okoline, gde se nalazi velika i vrlo heterogena populacija ove višnje.

[post-carousel id=“13811″]

Facebook / Komentar
Exit mobile version