Site icon Moje Ukusno

Čvarci na dva načina

Čvarci na dva načina

Čvarci na dva načina

Čvarci, specijalitet kojem ne možete odoleti. Ako ih kombinujete onako vruće sa vrućom domaćom tek pečenom lepinjom i mladim kajmakom, ne znam kako bih vam rečima dočarao taj osećaj lepote hrane. Probajte i biće vam sve jasno. Prijatno sa Ukusom!

ČVARCI

Priprema: 

Za vreme svinjokolja, za vreme klanja, sva masnoća koja se skida sa svinje, stavlja se u jedan sud. Taj otpad ne mora biti isključivo beli (masnoća), može biti i sa mesnatim delovima tj slanina koju ne želite da dimite. Iseći sve na kaiševe debljine 3 cm i od toga seći kockice približno iste veličine da bi na kraju čvarci svi u isto vreme bili gotovi tj. da bi bili približno isti. 

Staviti sve u oraniju (veliki tučani kotao) ili u veliki lonac. Dosuti nešto više od 7 dl vode. Nakon odredjenog vremena, kada čvarci počnu da puštaju svoju mast, sipati 3-4 dl mleka uz neprekidno mešanje. Neko stavlja mleko, neko ne, neko to radi na samom početku a neko na samom kraju, izgleda da je to stvar ukusa ili običaja od mesta do mesta.

Jako je bitno da čvarke neprestano mešate da se ne bi uhvatili-zagoreli. Kad mast počne da peni, odlivati je u posudu kroz cediljku a čvarke koji su ostali staviti u drugi sud. Tako dobijamo čistu mast, pravu domaću, čvarke bakarne boje i sitnež tj. droždinu (domaćice je koriste za pogačice sa čvarcima). Mast nemojte soliti dok čvarke možete po Vašem ukusu ! Uživajte uz vruć hleb i domaći kajmak. Prijatno sa Ukusom!

VALJEVSKI DUVAN ČVARCI

Priprema:

Masniju slaninu i ostaci masnijih delova svinje oko 8 kg i slaninu sa dosta mesa i mesnatiji reslovi posle klanja oko 4 kg, veličine 8*5 cm iseći i skinuti kožicu. Staviti u tučani kotao (oraniju), dosuti malo vode oko pola litre a može i više, da čvarci ne zagoru tj. dok ne počnu da puštaju svoju mast.

Bitno je da neprestano mešate da se nebi uhvatili za posudu, sve raditi na umerenoj vatri i kontrolisati ubacivanje drva ili jačinu plinske vatre u zavisnosti šta vam je izvor energije. Posle oko dva sata kuvanja čvarci počinju da dobijaju svoju karakterističnu boju i pretvaraju se u duvan končiće.

Mast vaditi i cediti kroz gazu a dobijene čvarke stavit na presu i umereno stezati. Na sto staviti džak od brašna presečen na pola i istresti već presovane čvarke. Razvući ih po papiru kao rezance i posle oko 15 minuta ponovo staviti u presu i ponoviti postupak. Posoliti po ukusu i servirati uz  domaći kajmak i vruć hleb. Prijatno sa Ukusom!

Facebook / Komentar
Exit mobile version