Orada na žaru

Sastav:

Orada…300 gr, Maslinovo ulje, Peršunov list, Lovorov list, Ruzmarin (količina po ukusu),Beli luk…1 čen, Sok od pola limuna, Limun…1 kom.

Priprema:

Opranu i očišćenu ribu staviti u dublju posudu i preliti maslinovim uljem da ogrezne. Dodati ruzmarin, peršunov i lovorov list, soka od pola limuna, sitno seckanog belog luka i ostaviti da prenoći na hladnom. Izvaditi Oradu iz paca i blago predjite preko nje papirnim ubrusom kako biste skinuli višak maslinovog ulja i dobro je ocedili. Već zagrejan roštilj premazati uljem (da se Orada ne bi lepila) i staviti ribu da se peče na umerenom žaru bez suvišnog okretanja.

Kada oči Orade počnu da blede okrenite ribu na drugu stanu (posle nekih 10-12 minuta u zavisnosti od vatre može i više da potraje) s tim da drugu stranu pečete vremenski manje za par minuta od prve. S vreme na vreme ribu premazati maslinovim uljem, tek, tek, nemojte ni preterivati. Ako niste sigurni da li je riba gotova, pečena, možete vrhom noža zaseći na mesnatijem delu ribe i pogledati dokle ste stigli. Servirati po želji uz blitvu, baren krompir ili samo uz kriške limuna. Prijatno sa Ukusom !

Ana food-150

Zeleni rolat sa krem sirom

Suve šljive sa naše pijace