Narandža sa naše pijace

U antičko vreme narandžu su zvali „ Voćem bogova „. Na svetu se gaji na stotine sorti narandži a najveći proizvodjač na svetu su Sjedinjene Američke Države. Narandža u sebi sadrži C, B, provitamin A kao i vitamine E.

Od minerala kalcijum i magnezijum, kalijum i fosfor, bogata je i oligoelementima i šećerom koji organizmu obezbedjuje energiju a vitamin C potpomaže njegovo sagorevanje.

Kalcijum u narandži je dobar za kosti, dok je kalijum dobar za nervni sistem i mišićna tkiva. Narandža sadrži visok postotak vode, čak 86 %. Zdravije je popiti sok od cedjene narandže nego istu pojesti, razlog je jednostavan sok cedjen u kombinaciji sa vodom do osam puta brže dospeva u krvotok i lakše se metaboliše u želudcu. Sok od narandže sadrži sve sastojke kao i plod ali samo ako se brzo popije jer kiseonik iz vazduha utiče na smanjenje vitamina C u soku. Radi preventive od bolesti srca i krvnih sudova koristi se kombinacija narandže i crne čokolade.

Narandža se koristi u ishrani za pripremanje sokova ali i kao dadatak jelima i raznim kolačima. Za spravljanje alkoholnih pića i u kozmetici.  Konzumacija jedne narandže dnevno štiti od raka, gripe, pomaže kod bolesti disajnih puteva, smanjuje krvni pritisak, jača imunitet, pomaže regulaciji metabolizma, sprečava neprijatan zadah. Narandža ubrzava zarastanje rana, stimuliše rad creva, snižava nivo lošeg holesterola u krvi i smanjuje zadebljanje krvnih sudova, noktima daje sjaj i čvrstinu a kosi elastičnost. Konzumiranje narandže predstavlja dobru zaštitu neurona u mozgu i kičmenoj moždini.

Ana food-150

Sarmice od zelja

Marinirani smudj