1 baner kontakt iz 595x78 - Kuhinja Turske

Turska kuhinja

potiče iz centralne Azije, prvog doma Turaka, a evoluirala je pod uticajem kontinentalnih i mediteranskih kultura sa kojima su se Turci susreli nakon svog dolaska u Anatoliju. Turska je oduvek bila u središtu trgovine, još od postanka Otomanskog carstva, pogotovo kad su u pitanju začini. Otomanski kuvari su pozajmljivali, adaptirali i usavršavali jela iz svih drugih kuhinja. Korišćenje začina u mnogim jelima i način na koji je grilovana hrana, posebno meso, iznad uglja, svi susedni narodi su usvojili od Turske.

Ishrana u Turskoj, kao i na ostalim mediteranskim mestima, karakteristično je bogata ribom, povrćem i njihovim specifičnim začinima koja bude sva čula. Najčešće korišćeni sastojci su jagnjetina, govedina, patlidžan, orasi, beli luk i sočivo. U velikoj količini koristile su se biljke i začini, a najpopularniji su bili kumin, biber, origano, paprika i peršun. Tokom istorije, u doba Nomada, došlo je do ogromne konzumacije mleka i mlečnih proizvoda, poput jogurta, sira i ajrana (pića nalik jogurtu).

Ipak, dva najpopularnija pića u Turskoj postala su čuvena širom sveta, jedinstvene vrste čaja, koji se konzumira čak nekoliko puta dnevno, i tipična turska kafa. Dok se kraljevska kuhinja razvijala u Istanbulu, lokalne kuhinje u Anatoliji su se množile u regionima, i svaka od njih je imala posebne karakteristike uslovljene različitim klimatskim i geografskim uslovima. Ove kuhinje su, nakon što su vekove provele zatvorene u svojim regijama, usled urbanizacije započele svoje širenje što je rezultiralo da nacionalna turska kuhinja bude obogaćena mnoštvom novih lokalnih recepata….U IZRADI !

Izvor / Foto: Wikipedia

Ana food 150 - Kuhinja Turske