1 baner kontakt iz 595x78 - Kuhinja Švajcarske

Švajcarska kuhinja je oblikovana uticajem nemačke, francuske i italijanske kuhinje, uz neke originalne švajcarske recepte. Švajcarska je zemlja brdsko-planinske poljoprivrede i stoga se tradicionalna hrana zasniva na krompiru i siru.

Vrste hrane koje se najčešće povezuju sa Švajcarskom su čokolade i sirevi. Švajcarska je postojbina oko 450 vrsta sireva. Najpoznatije vrste su : Emmentaler, Grijer, Vacherin, Tilsiter i Apenceler. Sirevi su glavni sastojak nacionalnih jela fondi i raklet (raclette).

Drugi poznati švajcarski recepti su: Resti (jelo od pečenog rendanog krompira), Musli (mešavina žita, sušenog voća i oraha), Servela (cervelat-vrsta kuvanih kobasica-vidi sliku), Bazelski hleb i Biskviti, Španski vetar (meringue) i dr.

ŠVAJCARSKA ČOKOLADA

Kakao je po prvi put došao u Evropu s Ernanom Kortesom 1528. godine. Čokolada je u nekoj meri prvi put bila bila proizvedena u Švajcarskoj u periodu između 16. i 17. veka, ali tek početkom 18. veka počele su se graditi fabrike.

Pioniri poput Fransoa-Luja Kajea ili Anrija Neslea uveli su revoluciju u industriju čokolade u Švajcarskoj tokom 19. veka. Kaje je bio osnivač prve tamne čokolade, koja je posle nekog vremena postala hit u svetu. Godine 1875. Anri Nesle je stvorio prvu mlečnu čokoladu, koja je i do danas poznata u Švajcarskoj i jedan od njenih najvećih izvoznih artikala u inostranstvo.

Industrija čokolade u Švajcarskoj je izuzetno orijentisana na izvoz. Najbolji uzorak je mlečna čokolada Toblerone, koja simbolizuje najpoznatiji vrh Švajcarske, Materhorn. Već danas su Švajcarci prvi po proizvodnji čokolade u svetu, a svaki Švajcarac pojede oko 11,6 kg čokolade u godini.

-izvor/foto: wikipedia

Ana food 150 1 - Kuhinja Švajcarske