1 baner kontakt iz 595x78 - Kuhinja Rusije

Ruska kuhinja

je usko vezana za velike društvene promene kroz istoriju ruskog naroda, koje su u Rusiji ostavila svoj trag. Mnogobrojni narodi koji su činili Rusiju unosili su svoje ideje. Nekada se ruska kuhinja razvijala u tesnoj vezi sa stranim kuhinjama dok je nekada nastajala u potpunoj izolaciji od njih. Dugo je za tradicionalnu rusku kuhinju bila zabrana konzumiranja teletine i konjetine. Teletina se danas koristi u ruskoj kuhinji dok se konjetina koristi ograničeno i to uglavnom u oblastima gde Rusi žive zajedno sa drugim narodima Rusije koji po tradiciji jedu konjetinu.

Razvoj kuhinje

Žitarice i povrće prestavljali su osnovu ishrane većine stanovništva. Od njih su se nekada pripremala usoljena jela, supe, kaše, hleb i pecivo. Običaji pridržavanja posta znatno su uticali na kuhinju, tako da se ona nekada delila na skromnu i posnu. Hleb se pravio isključivo od raženog brašna, čistog, ili sa dodacima ječmenog dok je belo pšenično brašno služilo samo za pravljenje slatkiša takozvanog, slatkih kolača (belo pecivo u obliku pereka).

Prva poznata jela

*zobeno brašno je jedno od svakodnevnih jela, gde su se zrna zoba kuvala a potom mlela

*od testa raženog ili pšeničnog brašna pripremali su se pigoti koji su se pekli na masnoći ili u peći. Nadev uz pigote pripreman je od mesa, ribe, sira ili bobičastog voće u koji su se dodavala uglavnom rezanca, jaja ili gljive.

*pogača sa maslacem, mlekom i jajima

*voćni sok koji se pravio od ražanog, graškovog i zobnog brašna. Kasnije sa pojavom krompirovog skroba počelo se i sa pripremom slatkog Kiseljeva.

*Među poznatim supama izdvaja se Šči koja se pravi od kupusa ili kiselog zelja.

Mesna jela

*jela sa ribom su se pripremala na pari, riba je kuvana, pečena ili se punila različitim nadevima. Jela se takođe i kao usoljena, sušena na vazduhu ili ukiseljena.

*kavijar je posebna poslastica naročito ukoliko je bila sveže zrnasta iz belog lososa. Kavijar se konzumira ne samo usoljen nego i kuvan u sirćetu i mleku od maka (badema).

*jela sa mesom se delila na divljač i meso domaćih životinja. Jelo se kuvano ili pečeno. Od domaćih životinja uglavnom se koristila ovčetina, govedina i živina a meso divljači podrazumevalo je: jelene, sove, zečeve, patke, guske, labudove, kukavice i prepelice.

Poslastice

*Kisel – najstariji ruski desert, žele od suvog i bobičastog voća.

*Blini – ruske palačinke iz kvasnog testa sa pšeničnim i heljdinim brašnom.

*Gogol mogol – krem od žumanaca, konjaka, šećera, narandžinog likera i limunovog soka.

*Paška – tradicionalni uskrsnja poslastica od svežeg sira, pavlake, jaja, maslaca, korice limuna i narandži i usitnjenih badema.

*Šarlotka – torta s piškotima i mlečno-voćnom kremom.

Izvor / Foto: Wikipedia

Ana food 150 - Kuhinja Rusije