1 baner kontakt iz 595x78 - Kuhinja Irana

Kuhinja u Iranu

je vrlo raznolika, svaka pokrajina ima svoja tradicionalna jela, način spremanja i gastronomsku tradiciju. Hrana nije ljuta, a priprema se obično uz puno voća i povrća. Hrana u Iranu se bazira na kombinaciji pirinča, mesa, ribe ili piletine sa povrćem, lukom, orasima, voćem (suve šljive i grožđe, dunje, kajsije) i začinima (šafran, cimet, peršun). Popularna je i trdicionalna pita (Samosa-vidi sliku) sa nadevom od krompira i lepljive kifle tu su i sokovi i razredjeni vodom, posoljeni jogurt (Ayran-Doog).

Iranska kuhinja

je ostavila veliki uticaj na kuhinje u susednim zemljama. Ovo se posebno odnosi na Avganistan, države na jugu središnje Azije, severnu Indiju i Pakistan.

Prvo i osnovno pravilo iranske kuhinje glasi: pirinač, i to pirinač u velikim količinama! Kupuje se u džakovima od 5 kg i više. Čaj je posebno važno piće u Iranu, ispija se tako što se prinosi ustima i pije kroz šećer koji se nalazi medju zubima. Tu je i Kaleh pache jelo (čorba) koje se kuva u kazanima a glavni sastojak je ovčija glava, papci i dosta povrća, kuva se dugo, skoro ceo dan….Stranica u Izradi !

-izvor/foto: wikipedia

Ana food 150 1 - Kuhinja Irana