1 baner kontakt iz 595x78 - Kuhinja Indije

Među indijskim hlebom

veliki je izbor tankog hleba i hleba oblika palačinke, koji su sastavni deo indijske kuhinje. Njihova varijacija odražava raznolikost indijske kulture i prehrambene navike. Iako je većina hleba nastala u Indiji, poreklo pojedinih, posebno naan-a, vodi tragom iz centralne Azije.

Razne vrste tankog hleba iz severne Indije, pre svega su napravljeni od mlevenog brašna, obično Ata ili Maida brašna, i vode. Neki tanki hlebovi, posebno parata, mogu biti punjeni sa povrćem i postavljeni u slojeve sa giom (engl. ghee) (vrstom prečišćenog maslaca koji se najviše koristi u Južnoj Aziji i Indiji), ili puterom.

U južnoj Indiji i Zapadnoj obali

 većina tankog hleba su uglavnom palačinke napravljene od crnog sočiva i pirinača. Popularne sorte sadrže dosa, apam, utapam, pirinčani rotis i prosani rotis. U spravljanju, dosta Indijskog hleba koriste spore kvasca u atmosferi za fermentaciju, drugima se dodaje kvasac, za neke se upotrebljava soda bikarbona, a dok se ostali prave bez fermentacije.

U severnoj Indiji

testo je pripremljeno i istanjeno valjanjem. Razne vrste indijskog hleba, kao što su Roti i Chapati, se peku na „tavi“(ravan tiganj napravljen od livenog gvožđa, čelika ili aluminijuma). Drugi, kao što su Puri i Bhatura se prže u dubokoj masnoći. U južnoj Indiji, retko testo napravljeno od pirinča i crnog sočiva se priprema tako što se kutlačom u manjim količinama izliva na vruć podmazan tiganj, gde se raširi na tanak krug i prži na ulju ili ghee-iju dok ne porumeni. U zapadnoj Indiji (uključujući i države Maharaštra, Gudžarat i Radžastan), hleb može biti napravljen od grube žitarica, kao što su bajra, sirak ili ragi, iako je pšenica glavna u tim regionima. Ove vrste hleba su poznati po raznim imenima Rotlo (gudžarati), Bhakri (marati), Roti (radžastan) ili Rotti (severna karnataka). Indijski hleb, porekla iz Centralne Azije, kao što su Naan, Tandoori i Roti, se peku u „tandoor-u“. Naan se obično pravi sa kvascem.

Vrste indijskog hleba su: Chapati (vidi sliku), Phulka, Puri, Roti, Paratha, Naan, Kulcha, Bhatoora, Bakar Khani, Appam, Dosa, Luchi, Puran Poli, Pathiri, Porotta i mnogi drugi. Neki od ovih, kao što su npr. Paratha i Roti imaja više vrsta. Vrsta hleba zavise od vrste zrna koje se koristi da bi se pripremili, a drugi zavise od fila koji sadrže. Appam je fermentisani hleb obično pripremljen od fino mlevenog pirinčano brašno. U Kerali u južnoj Indiji, postoje Kallappam, Vattaiappam i Palappam (Vellaiappam). Kallappam se priprema na ravnoj gvožđanoj plotni. Vattaiappamse priprema na pari, dok se Palappam pravi u malim plitkim posudama, koje se pokrivaju dok se hleb sprema. Palappam ima tanku hrskavu „čipku“ poput trake oko sebe….Stranica u Izradi!

-izvor/foto: wikipedia

Ana food 150 1 - Kuhinja Indije