Jabuka iz naše bašte

Grci i Rimljani su bili poznati po uzgajanju jabuka. Oni su u svoje vreme stvorili mnoštvo raznih sorti koje su posle prenosili po Azji i dalje. Sama jabuka vuče korene iz Evrope gde je rasla kao divlje drvo.

Jabuka može biti zelene, žute i crvene boje, kisela i slatka, divlja i pitoma. Pitome jabuke se kaleme a divlje rastu iz semena. Koristi se za spravljenje sokova, ishranu, proizvodnju rakije…

Jabuka sadrži u sebi 90 % vode a procenat masnoće je zanemarljiv. Vitamine C, A, E kao i vitamine B grupe. Količina jabuke od 100 gr može da bude ekvivalent 1500 mg vitamina C. Jabuka sporo prolazi kroz želudac pa je najbolje jesti pre obroka ili par sati posle istog.

Jabuka je izuzetno bogata mineralima: kalijum, kalcijum, fosfor, gvoždje i magnezijum. Pomaže rad srca i rad bubrega. Jabuka sadrži i pektin i celulozu koji regulišu probavu i stabilizuje crevnu floru. Jabuka je posebno dobra za pušače (2-3 jabuke na dan) jer služi i kao preventiva protiv raka pluća.

Jabuku treba pre svega dobro oprati ona u svojoj kori sadrži vitamine i minerale ako ste sigurni da nije prskana jedite je sa korom u suprotnom oljuštite je.

Ana food-150

Keks kolač

Pečurke sa grilovanim paradajzom i lukom