Dunja sa naše pijace

Dunja

potiče iz jugoistočne Azije a u Evropi su je zvali Sidonijska kruška a kod Rimljana bila je poznata kao Zlatna jabuka. Početkom jeseni počinju prvi plodovi da se javljaju. Dunja je zlatno žute boje i oporog-kiselog ukusa, često raste u obliku gram a stablo može da dosegne visinu od više metara.

Listovi dunje, semenke i plod su izuzetno lekoviti. Sam plod dunje od kojeg se pravi sok i sirup sadrže tanin i sluz koji omogućavaju bolji rad creva i zaštitu od infektivnih bolesti. Čaj od semenki dunje odstranjuje loš zadah iz usta, otklanja nesanicu i deluje smirujuće na organizam, iste te semenke u sebi imaju 15 % ulja, amigdalina, tanina, pektina, šećera, jabučne kiseline, emulzina, protida i bogate su mastima. Čaj od cveta dunje odličan je za smirivanje kašlja.

Dunja je bogata proteinima, ugljenim hidratima, dijetalnim vlaknima a u sebi sadrži minimalne količine kalorija i masti. Vitamin C u dunji se nalazi u velikim količinama kao i provitamin A, B1 i B2. Od minerala najviše ima kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, bakra, natrijuma, gvožda. Od dunje se prave sokovi, kompoti, džemovi, marmelade, prirodne domaće rakije a koristi se i u kozmetici kao dodatak losionima i kremama. Dunja se smatra simbolom ljubavi i sreće !

Ana food-150

iz rerne...

Kinder torta sa eurokremom

Sveže pohovane tikvice