A baner kontakt iz 595x78 - Čokoladna strana istorije

Muzej čokolade

u Kelnu (vidi sliku) nudi jedinstvenu kolekciju ovog slatkiša. Uplovite u slatko putovanje kroz tri hiljade godina staru istoriju čokolade – od božanskog jela Asteka do modernog industrijskog proizvoda.

„Ne moram da pazim na liniju, niti sam to ikad morala. To što vi vidite na meni je rezultat uživanja u čokoladi.“ Tako je poznata glumica Ketrin Hepbern jednom opisala svoj odnos prema čokoladi. Iako nismo svi blagosloveni tako vitkim telom, jedno je sigurno: Čokolada nas čini srećnim! Da li je to zbog njenih sastojaka ili zbog činjenice da je čokolada neverovatno ukusna, nije ni bitno. Jer, ona je jedan od najomiljenijih slatkiša na svetu.

U nemačkom gradu na reci Rajni, Kelnu, postoji jedan čitav čokoladni svet – Muzej čokolade. Hans Imhof, nekadašnji šef Štolverka, velikog koncerna za proizvodnju namirnica, sebi je 1993. godine ispunio dugogodišnju želju i za 53 miliona maraka otvorio jedan neobičan muzej u kome se sve vrti oko čokolade.

Kako nastaje čokolada…

Posetilac muzeja može uživati u nesvakidašnjoj izložbi o istoriji čokolade na tri sprata. Putovanje počinje kod drveta kakaa, čije je botaničko ime „Theobroma cacao“ (grčki-jelo bogova). Tu vas očekuje odgovor na pitanje kako se nastaje kakao i kako izgleda put od tog sastojka do čokolade. Posebno interesantna je tzv. tropska kuća, staklenik u kojem se može videti originalno drvo kakaa i u pravom smislu reči osetiti tropska klima.

Put nas vodi dalje do proizvodnih postrojenja–tačnije do švajcarskog proizvođača za čokoladu „Lindt & Schüngli“, koji je od 2006. partner Muzeja čokolade. Drugim rečima, na relativno malom prostoru postavljena je mala fabrika čokolade. Posetioci na licu mesta mogu da dožive kompletan proizvodni proces, s obzriom da su sve mašine opremljen prozirnim zaštitnim okvirima.

Glavna atrakcija muzeja jeste tri metra visoka „čokoladna fontana“. Pored nje uvek stoji radnica muzeja i umače biskvite u čokoladu, koje potom deli posetiocima. Svako može da računa na jedna sveže zgotovljen čokoladni biskvit, mada se zaposleni u Muzeju neće preterano uzbuditi ako primete kako neki posjetioci i po nekoliko puta “zalutaju” do čokoladne fontane.

Do 31. oktobra 2008, kada je proslavio 15. godina postojanja, Muzej čokolade posetilo je oko 7,5 miliona ljudi. Godišnje ovaj neobičan svet čokolade poseti oko 650.000 ljudi, tako da se Muzej čokolade ubraja u deset najposećenijih muzeja u Nemačkoj.

Počeci slatkog zadovoljstva…

Na drugom spratu muzeja posetilac može da sazna nešto više o počecima kulturne istorije čokolade pre 3000. godina u Mezoamerici. (Prostor današnjeg centralnog Meksika do severoistočne Kostarike). Narod koji je prvi koristio kakao i od njegovih zrna pripremao pitku čokoladu, bio je stari indijski narod Olmeki.

Kasnije su to činila i plemena Maja i Asteka. Nakon što je otkrivena Amerika, Španci su kakao doneli na Stari kontinent. Iako je na početku predstavljao luksuzni proizvod koji su samo koristili na dvorovima evropskih vladarskih porodica, kakao je vremenom postao pristupačan svima.

Danas se gotovo i ne može zamisliti domaćinstvo u kojem nema čokolade. Na spratu iznad, sve se vrti oko čokoladnih kult-proizvoda. Od čokoladnog jajeta, pa do čokolade sa ljubičastim omotom na kome je oslikana „Milka krava“. U Muzeju čokolade, u malom bioskopu, emituju se reklame za čokoladne proizvode. Reklamni filmovi od 1926. pa sve danas, svedoče kako su se promenili moda, ali i duh vremena. Jedno je međutim ostalo isto. Čokolada je i danas najomiljeniji slatkiš na svetu!

-izvor: DW.de

Ana food 150 1 - Čokoladna strana istorije