Kuhinja Libije

Libijska kuhinja je vrlo jednostavna i slična saharskoj kuhinji. U manjim mestima u Libiji restorani ne postoje, te su prodavnice (tezge) sa svežim mesom jedino mjesto gdje se može dobiti hrana. Uobičajna libijska jela su kuskus, bazin (nezaslađeni kolač-vidi sliku), te čorba. 

Priprema i konzumacija hrane, vrlo su važne aktivnosti libijske porodice. Glavni sastojci tradicionalne libijske hrane su masline (i maslinovo ulje), datulje, žitarice i mleko. Običaj upotrebe ovih sastojaka verovatno potiče iz davnih vremena. Maslinovo ulje glavni je sastojak bilo kog jela u Libiji, te bez ovog ulja je nemoguće pripremiti bilo koje tradicionalno jelo. Datulje se koriste na razne načine, konzumiraju se sušene, pržene ili u obliku sirupa. Tu je i hleb koji se peče u zemljanoj (metalnoj) posudi zakopanoj u vrućem pesku. U libijskim restoranima poslužuje se medjunarodna ili jednostavna jela kao što su : jagnjetina, piletina i slično. Posle jela obično se pije crni čaj, koji se priprema na tradicionalan način.

-izvor/foto: wikipedia

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on StumbleUponShare on LinkedInPrint this page